در ساخت سوله و اسکلت فلزی، جوشکاری پرتکرارترین فرآیندی است که صورت می گیرد. با توجه به اهمیت جوشکاری در فرآیند ساخت سوله، مهندس طراح سازه نوع جوش و دستورالعمل اجرای آن را مشخص می کند. برای ارائه یک جوش با کیفیت و قابل قبول باید با معایب جوش و جوشکاری در سوله سازی، آشنایی داشته باشیم تا از گسیختگی و خراب شدن اتصالات جوشی جلوگیری کنیم. به همین دلیل در این مقاله تصمیم داریم به معرفی انواع عیوب جوش بپردازیم.
بطور کلی عیوب جوش را می توان به سه دسته طبقه بندی کرد :
هرگاه در فرآیند جوشکاری اجزای سوله، قسمتی از جوش نتواند قسمت قبل از خودش را ذوب کند، عیب عدم جوش بوجود می آید که علل ایجاد آن عبارت است از :
فلز جوش اضافی بر روی فلز پایه قرار می گیرد و عیبی با نام لوچه یا روی هم خوابیدگی را بوجود می آورد. علل ایجاد لوچه عبارت است از:
در ساخت اسکلت فلزی که از جوش شیاری استفاده می کنند و جوش در تمامی سطح مقطع نفوذ نمی کند این عیب بوجود می آید که معمولا در ریشه اتصال فلز پایه این اتفاق رخ می دهد. علل بوجود آمدن عدم نفوذ عبارت است از:
پاشش جوش به ذرات فلزیای گفته می شود که در حین جوشکاری به اطراف پرتاب می شود و به عنوان بخشی از فلز جوش محسوب نمی شود. علل بوجود آمدن آن عبارت است از:
شیار ذوب شده ای در فلز مبنا که در کنار خط جوش بوجود می آید. علل بوجود آمدن آن عبارت است از:
ایجاد حفره های خالی یا حبس شدن گاز در فلز جوش که هنگام سرد شدن ایجاد می شود. این عیب از عیوب متداول جوشکاری در شرکت سوله سازی است که اگر در سطح جوش باشد با چشم قابل رویت است و به سادگی قابل اصلاح است. علل بوجود آمدن تخلخل در جوش عبارت است از:
ترک ها انواع مختلفی دارند مانند سطحی، زیرسطحی، طولی، عرضی و ستاره ای که عوامل ایجاد آن عبارت است از:
حبس شدن گل جوش و یا ناخالصی های دیگردر فلز جوش در حین ساخت قطعات سوله یا سازه اسکلت فلزی در کارخانه سوله سازی که علل مختلفی دارد، از جمله:
این عیب در اثر کشیده شدن الکترود بر فلز پایه خارج از درز اتصال بوجود می آید که به علت عدم مهارت جوشکار بوجود می آید.